Funkcjonalna kuchnia - gdzie umieścić szuflady na sztućce?

31-10-2018

 

 

Chyba w każdej kuchni szuflada na sztućce jest jedną z najczęściej otwieranych w ciągu dnia (ewentualnie zaraz po szufladzie z pojemnikami na śmieci). W trakcie dnia korzystamy z niej wielokrotnie: podczas przygotowywania posiłków, wyjmując sztućce przed jedzeniem, czy chociażby chcąc zamieszać herbatę. Dlatego istotne jest umieszczenie jej w praktycznym miejscu.

 

Funkcjonalność przede wszystkim

Już na etapie projektowania lub urządzania kuchni ważne jest zaplanowanie wszystkich szafek i szuflad w ergonomiczny sposób, tak aby zapewniały łatwy i szybki dostęp do wszystkich umieszczonych w nich przedmiotów. Podczas wyboru mebli kuchennych warto zastanowić się w jakich miejscach będziemy przechowywać poszczególne przedmioty, aby były one ułożone według określonego schematu uwzględniającego częstotliwość korzystania z nich.

Czynności, które wykonujemy w kuchni są w większości powtarzalne. By dobrze zorganizować sobie przestrzeń oraz zapewnić efektywność naszej pracy przechowujmy przedmioty najbliżej miejsc ich użytkowania. Najlepszym rozwiązaniem jest jeśli szuflady na sztućce umieszczone są w strefie przygotowywania posiłków. Najlepiej obok lub pod płytą kuchenną w pobliżu blatu roboczego, aby w łatwy i szybki sposób można było skorzystać z przedmiotów w niej schowanych.

 

 

Szuflada powinna być umieszczona jako pierwsza z góry zaraz pod blatem, a mniej używane przybory kuchenne w sąsiedniej szufladzie lub pod nią. Przygotowując posiłek nie musimy wówczas odchodzić od blatu roboczego. Wystarczy wtedy sięgnąć do szuflady pod blatem. Takie umiejscowienie szuflady zaoszczędzi nam nie tylko czas, ale i ułatwi prace w kuchni.

 

Szuflada nie tylko na sztućce

Jeśli sztućców i różnych przyborów kuchennych mamy dużo więcej i nie zdołamy zmieścić wszystkiego w jednej szufladzie, możemy zdecydować się na kilka szuflad. Nawet w różnych miejscach. Pamiętajmy jednak, aby szuflada, w której będą sztućce kuchenne, noże do krojenia oraz inne podręczne akcesoria, znajdowała się obok blatu roboczego. Najlepiej w pobliżu kuchenki, gdzie przygotowuje się posiłki.

 



Szpatułki, łyżki, czy łopatki powinny być schowane jak najbliżej kuchenki, byśmy podczas gotowania nie tracili czasu na ich poszukiwanie. Szufladę ze sztućcami stołowymi możemy umieścić blisko jadalni, tak by nie trzeba było przemierzać dużych odległości podczas nakrywania stołu. W jej pobliżu powinna znaleźć się szuflada lub półka na talerze i inną zastawę, aby mięć wszystko „pod ręką”.

 

Wnętrze szuflad pod kontrolą

Aby w szufladach panował ład, zadbajmy o ich odpowiedni podział. To właśnie wkłady z przegródkami (plastikowe, drewniane) umożliwiają efektowne zagospodarowanie wnętrza szuflady. System przegródek pozwoli na posegregowanie sztućców i utrzymanie porządku.

Spośród wkładów można wybrać różne rozmiary i materiały, z których mogą być wykonane. Bardzo eleganckie są wkłady wykonane z wysokogatunkowego drewna bukowego Customi. Drewno pokryte jest w nich lakierowaną powłoką, która nadaje wkładowi elegancki wygląd i zabezpiecza drewno.

 

 

Wkłady mogą być też wykonane z tworzywa sztucznego. Główną zaletą jest łatwe utrzymanie ich w czystości. W przypadku plastikowych wkładów ich szerokość i głębokość można dopasować do wymiarów wewnętrznych szuflady. Wystarczy odpowiednio przyciąć ich krawędzie.

Zastosowanie wkładów sprawia, że sztućce i każda łopatka czy drobne akcesoria będą miały swoje miejsce i zawsze po otwarciu szuflady będą łatwe do odnalezienia. Kuchnia powinna być nie tylko piękna i estetyczna, ale przede wszystkim praktyczna, aby zapewnić wygodę i efektywność naszej pracy. Właściwe umieszczenie szuflad oraz organizacja ich zawartości sprawią, że prace kuchenne staną się przyjemnością.