Hokery barowe w lokalach gastronomicznych

25-01-2017

 

Wyposażenie baru lub restauracji z jednej strony musi cechować funkcjonalność z drugiej dopasowanie do wyglądu wnętrza, podkreślenie charakteru miejsca. Hokery barowe mogą być jednym z detali, który sprawi, że goście poczują się w danym lokalu na tyle dobrze, że będą chcieli do niego wracać.

 

Hokery do baru i restauracji – rola stylistyki lokalu

Niezależnie od tego, czy klienci wybierają się do baru czy restauracji, ich celem jest relaks. Zależy im na wygodzie i łatwym zaklimatyzowaniu się w nowym miejscu. Z tego względu zwracają dużą uwagę na wystrój, zwłaszcza na te elementy, które decydują o komforcie czyli także na miejsce do siedzenia.

Znajdujące się w tego typu lokalach hokery powinny wyróżniać się interesującym wyglądem. Kilka inspiracji na temat oryginalnych modeli, znajdziecie w osobnym artykule. Najprościej jest dopasować styl hokera do rodzaju serwowanej kuchni w przypadku restauracji (np. nowoczesna restauracja z kuchnią polską może mieć krzesła w folklorystyczne wzory) lub tematu przewodniego lokalu (dla pubu w stylu motoryzacyjnym można wybrać hokery przypominające fotele samochodowe).

Pozostaje też kwestia wyboru między stołkami a krzesłami barowymi. Tu nie ma reguły. Obie wersje sprawdzą się zarówno w barze jak i w restauracji. Stołki barowe są poniekąd bardziej popularne w pubach, a krzesła są bardziej odpowiednie dla gości restauracji. Ostatecznie wszystko zależy od charakteru wnętrza. W barze w stylu glamour na miejscu będą krzesła z pikowanym obiciem, a w małej restauracji w stylu industrialnym z powodzeniem sprawdzą się stalowe stołki barowe.

 

O czym pamiętać, wybierając hoker do lokalu?

W przestrzeniach użyteczności publicznej sprawdzą się hokery wykonane z materiałów trwałych, łatwe w utrzymaniu czystości, posiadające wytrzymałe siedziska. Sprawdzą się też inne praktyczne cechy.

 

Dobrym pomysłem w przypadku lokali użytkowych są:

  • hokery obrotowe – pozwalają gościom na swobodną konwersację z sąsiadem lub zapoznanie nowej osoby,
  • stoły i krzesła barowe wykonane z tworzyw sztucznych – są łatwe w utrzymaniu i w razie potrzeby można je stosować również na zewnątrz lokalu,
  • hokery, w których można regulować wysokość siedziska, dzięki czemu każdy gość będzie mógł dostosować je do swoich potrzeb,
  • modele umożliwiające sztaplowanie jednego hokera na drugi, co pomaga w sytuacji, gdy trzeba przeorganizować przestrzeń lokalu.

 

Spersonalizowane hokery barowe

Własny bar lub restauracja to często projekt życia, wymagający dużego zaangażowania pod wieloma względami. Przy urządzaniu wnętrz, właścicielom zależy na tym, by odzwierciedlały ich styl oraz odróżniały się od podobnych lokali. Szukają więc sposobu na wyjątkowe wyposażenie miejsca.

Producenci hokerów starają się sprostać tym potrzebom. Przy zakupie mebli istnieje możliwość ich spersonalizowania poprzez:

  • zamówienie krzeseł barowych w różnych wersjach kolorystycznych,
  • obszycie z materiału własnego projektu,
  • pomalowanie podstawy na wybrany kolor.

Warto wiedzieć, że personalizacja jest możliwa również w przypadku zakupu używanych hokerów (np. z powodu odkupienia od poprzedniego właściciela lokalu). Można je dostosować do własnego wnętrza poprzez zmianę obicia, pomalowanie stelaża lub w przypadku drewnianych modeli ich renowację.

Wybierając hokery barowe do lokali użytkowych, trzeba wziąć pod uwagę inne wymogi niż przypadku hokerów do prywatnych wnętrz. Najlepiej sprawdza się połączenie walorów estetycznych i praktycznych. Dzięki temu obie strony, klienci i prowadzący lokal, będą zadowolone.