Hokery do kuchni – najpopularniejsze materiały

13-02-2017

Wyposażenie kuchni musi sprostać różnym wyzwaniom. Zmieniające się warunki (temperatura, wilgoć) i ryzyko zabrudzenia sprawia, że meble do kuchni powinny się cechować przede wszystkim funkcjonalnością. W przypadku hokerów do kuchni decyduje o niej wybór materiału, z którego będą wykonane. Omawiamy trzy z nich: plastik, drewno i skórę.

O roli materiału w doborze hokerów do kuchni pisaliśmy w osobnym artykule. Tym razem rozwijamy ten temat, z uwzględnieniem rodzaju materiałów i ich cech wpływających na użytkowanie. Poza opisem względów praktycznych znajdziecie tu uwagi pomocne w dopasowaniu hokerów do wnętrza.

Obrotowy hoker barowy z oparciem szary

Hokery i krzesła barowe z plastiku

Plastik wydaje się najbardziej praktyczny w przypadku kuchni. Jest łatwy w utrzymaniu, a do ich wykonania stosuje się szczególnie trwałe rodzaje plastiku (polipropylen, polimery).

Ważne informacje:

  • pasują do zabudowy kuchennej z płyty MDF,
  • materiał siedzisk plastikowych sprawia, że są twarde. Z tego względu przy doborze trzeba zwrócić uwagę na wyprofilowanie. W tego typu hokerach to czynnik decydujący o wygodzie użytkowania,
  • to rozwiązanie dość uniwersalne stylistycznie, szczególnie odpowiednie dla wnętrz nowoczesnych,
  • hokery plastikowe to jedne z tańszych modeli.

 

Drewniane hokery i krzesła barowe

Ich utrzymanie w czystości wydaje się trudniejsze niż w przypadku hokerów z plastiku. Z drugiej strony z prawidłowo wykonanych i zakonserwowanych stołków barowych z drewna brud usuwa się równie łatwo. Ewentualne zabrudzenia mogą tu być też mniej widoczne niż na gładkich plastikowych powierzchniach.

Ważne informacje:

  • drewniane hokery pasują do tradycyjnych kuchni lub w stylu ekologicznym, skandynawskim z drewnianym blatem i innymi naturalnymi elementami,
  • zaletą drewnianych hokerów jest trwałość. W razie potrzeby łatwo jest zmienić ich kolor, a po kilku latach można je poddać renowacji, by służyły jeszcze dłużej,
  • hokery w całości wykonane z drewna mają twarde siedzisko, które można uczynić wygodniejszym za pomocą specjalnych podkładek, stosowanych również w przypadku zwykłych stołków,
  • jak wszystkie meble z drewna również hokery mają swoją masę. Ich przesuwanie może być problematyczne dla dzieci lub osób starszych.

 

Skórzane hokery i krzesła do kuchni

Tapicerka ze skóry sprawia, że wnętrze zyskuje klasę. Jest ona też odporna na uszkodzenia mechaniczne. Polecamy jednak skórę naturalną zamiast ekoskóry. Ta ostatnia nie przepuszcza powietrza, co z kolei dla naszej skóry jest odczuwalne szczególnie latem.

 Ważne informacje:

  • hokery skórzane w zależności od sposobu wykończenia mogą się odnaleźć w klasycznych wnętrzach (gładkie obicie) lub w stylistyce glamour (pikowana skóra),
  • zalety skórzanego obicia to wytrzymałość, trwałość i odporność na zabrudzenia,
  • hokery skórzane będą też bezpieczne dla alergików,
  • wadą hokerów tapicerowanych skórą jest konieczność konserwacji, natłuszczania. Ponadto naturalna skóra może się naciągać,
  • hokery skórzane są jednymi z droższych.

Wybór hokera pod względem materiału nie należy do najprostszych. Jeżeli zależy nam na przystępnej cenie i funkcjonalności, warto wybrać hokery plastikowe. Musimy się jednak liczyć z tym, że będzie to rozwiązanie krótkotrwałe. W niektórych przypadkach warto więc zdecydować się na wybór hokera drewnianego lub ze skórzanym obiciem. Dodadzą one wnętrzu elegancji na długi czas.

Jeżeli już wybrałeś z jakiego materiału będzie wykonany hoker barowy nie zapomnij zapoznać się z najważniejszymi zasadami podczas jego doboru do wnętrza.

Więcej pisaliśmy o tym w naszym poradniku na blogu: Idealny hoker do kuchni – 5 zasad doboru