Idealny hoker do kuchni – 5 zasad doboru

26-01-2017

Wybierając hoker do kuchni lub na inne prywatne potrzeby, możemy sobie pozwolić na większą dowolność niż np. w przypadku modeli do lokali użytkowych. Warto jednak kierować się nie tylko pierwszym wrażeniem. Jeśli zależy Ci na tym, aby być zadowolonym na dłużej, podczas zakupu skorzystaj z naszych 5 zasad.


Wymiar

Wysokość to czynnik odróżniający hokery od typowych krzeseł. W zależności od własnych preferencji trzeba ją wybrać już na etapie projektowania baru i wyboru wysokości blatu. Stosując się m.in. do zasady, by między siedziskiem a blatem było 20-30 cm różnicy, gwarantujemy sobie wygodną i zdrową postawę.

Odnośnie wysokości hokerów dostępne są różne możliwości. Najpopularniejsze są wysokie 80-centymetrowe modele (dla baru o 110 cm wysokości). Istnieje też opcja wykonania niskiego baru o wysokości 80 cm, do którego zaleca się krzesła 60-centymetrowe. Będą one odpowiednie również w przypadku kuchni z blatem na wysokości szafek kuchennych czyli 90 cm. Uniwersalnym rozwiązaniem, pozwalającym uniknąć problemu związanego z dopasowaniem wysokości hokera, są modele z regulowaną wysokością siedziska.


Dostępne modele

Hokery do kuchni mogą występować w różnych wersjach.

Do wyboru są modele:

  • z oparciem lub bez – w przypadku małych kuchni lepsze będą stołki barowe wsuwane pod blat. Jeżeli zaś miejsce przy blacie będzie służyć nie tylko do spożywania posiłków, ale też do pracy, dobrze zainwestować w wygodne siedzisko z oparciem.
    Dodatkową kwestię stanowią podłokietniki. W większości przypadków nie są konieczne, sprawdzą się szczególnie tam, gdzie na hokerach będziemy spędzać więcej czasu. Przy ich wyborze trzeba jednak zarezerwować więcej przestrzeni,
  • na jednej, trzech lub na czterech nogach (stelażu) – pierwszy model zajmuje najmniej miejsca i wygląda oryginalnie. Dla tradycjonalistów przywiązanych do klasycznych krzeseł lepsze będą dwa pozostałe rodzaje hokerów. Ich zaletą jest też to, że często łatwiej odsuwają się od blatu (jeśli chcesz uniknąć konieczności przesuwania hokera, wybierz wersję obrotową).

Styl

Stylistyka mebli odgrywa dużą rolę w każdym wnętrzu. Pisaliśmy o tym w artykule na temat hokerów barowych dla lokali gastronomicznych. Szukając odpowiedniego modelu, dobrze jest unikać efektu przytłoczenia. Jeśli mamy kuchnię różnorodnie wyposażoną, dla równowagi dobrze jest wybrać hoker w stonowanej stylistyce.

Warto pamiętać, że o estetyce stołka lub krzesła barowego decyduje też dobór materiałów. Drewniane krzesło barowe w naturalnym odcieniu będzie odpowiednie np. do wnętrza w stylu skandynawskim. Z kolei polipropylenowy stołek z jednego odlewu będzie dobrym uzupełnieniem nowoczesnej kuchni.

 

Jakość

Rodzaj materiałów i sposób wykonania hokerów decyduje o jakości całego hokera do kuchni. W przypadku zakupu gotowego mebla, zwróćmy uwagę, czy konstrukcja jest stabilna, a tapicerka dbale wykonana. Bardzo ważna jest też stabilna podstawa i wygodne siedzisko.

 

Dostosowanie do potrzeb

Ta ostatnia zasada jest wynikiem wszystkich poprzednich, które u każdego z osobna będą wyglądać inaczej. Dla niektórych najważniejsza będzie funkcjonalność, którą utożsamiają z hokerami z tworzyw sztucznych. Dla innych liczy się klasyczny design, więc wybierają stołki barowe ze skórzanym obiciem. Ważne, by dokładnie zapoznać się z dostępnymi możliwościami i wybrać model, który sprawdzi się na długo.