Krzesła barowe. Jak funkcjonalność wpływa na formę?

16-08-2017

Krzesła barowe (hokery) już dawno opuściły swoje ojczyste puby, bary i restauracje i stały się integralną częścią wystroju wielu nowoczesnych kuchni. Wprowadzanie elementów wystroju barowego, czyli wysokich blatów i odpowiednio dopasowanych krzeseł barowych, od dawna jest stałym elementem nowoczesnej architektury wnętrz. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, skąd pochodzi ten dość nietypowy przecież, kształt tego krzesła?

Wysokość blatu – pulpit barmana ukryty przed oczami klienta

Klasyczne krzesła barowe posiadają wysokość dopasowaną do wysokości blatu barowego. Jego optymalna wysokość zaś to 110-115 cm. Od strony baru powinno znaleźć się miejsce na pulpit roboczy, ukryty przed oczami klienta, na wysokości 85-90 cm. Dlatego hokery są wyższe niż tradycyjne krzesła. Oczywiście dziś wysokość blatu barowego i krzeseł jest dość względna (pneumatyczny system regulacji wysokości), ale klasyczna wysokość krzesła barowego wywodzi się ze specyfiki urządzenia barowej przestrzeni.

Niewielkie siedzisko – im bliżej, tym raźniej?

W porównaniu do klasycznych krzeseł czy foteli siedziska w hokerach mogą wydawać się zbyt małe. Ale krzesło barowe nie jest przeznaczone do wypoczynku, tylko do – jak nazwa wskazuje – zasiadania przy barze. Im węższe siedzisko, tym więcej krzeseł barowych można ustawić przy barze, co ma znaczenie ekonomiczne. Poza tym niewielkie rozmiary siedziska sprzyjają socjalizacji (klienci w barze siedzą blisko siebie), która jest częścią kultury barowej.

Ze względu na ograniczoną przestrzeń i dążenie do udostępnienia przy barze jak największej ilości miejsc, klasyczne krzesła barowe mają formę stołków, bez oparcia dla rąk i pleców. Mimo tego, oczywiście w dzisiejszych czasach bez trudu można dostać każdy możliwy model.

Niskie oparcie lub jego brak

Najbardziej minimalistyczna forma hokera nie uwzględnia oparcia, dlatego modele takie mogą być niewygodne podczas dłuższego siedzenia. W wersjach z podparciem również nie jest ono wysokie – sięga maksymalnie do połowy pleców. I znowuż wynika to z oryginalnego przeznaczenia krzesła barowego – osoba na nim siedząca miała być skoncentrowana na tym, co znajduje się przed nią (bar i barman) a podparcie dla ciała zapewniały ręce, opierane o blat baru. Klasyczne krzesło barowe nie jest przeznaczone do nonszalanckiego rozpierania się na nim – od tego są fotele.

Podpórka pod stopy

Niezbędna w przypadku stołków i krzeseł barowych. Zapewnia wygodne oparcie dla stóp i utrzymanie stabilnej pozycji ciała. Zalecana, optymalna wysokość zamocowania podparcia to 40 cm poniżej siedziska.

Przydatne funkcje – obrotowe siedzisko i regulowana wysokość

Krzesła barowe wyposażone w kolumnę gazową posiadają funkcję regulacji wysokości. Dzięki temu można dopasować wysokość siedziska do wysokości baru i wzrostu. Jak wspominaliśmy, standardowe bary mają wysokość 110-115 cm, ale w kuchniach często montuje się lady barowe na wysokości szafek kuchennych – 90 cm. I tu przydaje się mechanizm regulacji wysokości.

Bardzo wygodne są też hokery z obrotowym siedziskiem. Umożliwia to wygodną konwersację z sąsiadem, bez konieczności przyjmowania niewygodnej pozycji ciała.

Niewątpliwy urok krzeseł barowych

To, co najbardziej przyciąga wzrok i zwraca uwagę, to różnice konstrukcyjne między hokerem a zwykłym krzesłem. Zdecydowało to, wraz z otoczką kultury pubowej, o tym, że meble te goszczą w wielu dzisiejszych kuchniach. Ogromna różnorodność form i materiałów wykonania pozwala dobrać krzesła barowe do każdego wystroju.

Co więcej, na rynku możemy spotkać nawet hokery przemysłowe, przystosowane do użytku w obiektach przemysłowych i instytucjach publicznych. Świadczy to o jednym – krzesło barowe odniosło sukces i nic nie zapowiada jego końca.