Nietypowe zastosowanie hokera do kuchni
Hokery barowe służą najczęściej jako wyposażenie miejsc związanych ze spożywaniem posiłków. Najczęściej spotykamy je w aneksach kuchennych, restauracjach, pubach. Tymczasem wysokie krzesła sprawdzają się nie tylko jako hokery do kuchni. Przedstawiamy, gdzie poza gastronomią mogą odnaleźć się te meble.
Poza kuchnią hokery można zauważyć w biurach, punktach obsługi, marketach (np. na stanowiskach kasjerskich). Najbardziej nietypowe miejsca są jednak związane ze specjalistycznym środowiskiem pracy człowieka, gdzie niekoniecznie sprawdzą się meble z tradycyjnych sklepów. Do produkcji specjalistycznych hokerów używa się innych materiałów niż te opisane w artykule na temat materiałów najpopularniejszych w przypadku hokerów barowych. To podstawowa różnica, decydująca o wyjątkowości modeli specjalistycznych.
Hokery i krzesła barowe w laboratoriach i magazynach chemicznych
Pracownicy laboratoryjni, podobnie jak biurowi, spędzają większą część dnia w pozycji siedzącej lub półstojącej. Ponadto laboratoria i magazyny chemiczne należą do miejsc, gdzie musi być zachowana podwyższona klasa czystości.
W tych warunkach sprawdzają się wysokie krzesła laboratoryjne, w których siedzisko i oparcie są wykonane z pianki poliuretanowej, łatwej w odkażaniu i jednocześnie odpornej na środki dezynfekujące. Pianka gwarantuje ponadto ergonomiczne dopasowanie do swoich użytkowników i zapewnia odpowiednią grubość i elastyczność. Powierzchnia z tego materiału ma też właściwości antypoślizgowe, co zwiększa bezpieczeństwo ich użytkowania.
Inne cechy szczególne:
- niektóre modele mają wygodne siedzisko w kształcie siodła, niespotykane w przypadku hokerów do kuchni,
- siedziska mogą mieć nie tylko regulację wysokości ale też kąta nachylenia, co ułatwia dopasowanie do osób pracujących w pozycji półstojącej,
- w laboratorium sprawdzają się też modele obrotowe z nogami na kółkach.
Hokery i krzesła barowe w warunkach przemysłowych
Stołki i krzesła barowe znajdują zapotrzebowanie również w przemyśle ciężkim, spożywczym oraz chemicznym. Stosuje się je w miejscach takich jak hale produkcyjne (przy liniach produkcyjnych), warsztaty (nie tylko samochodowe), punkty serwisowe i montażowe. W tego typu miejscach stanowiska pracy znajdują się przy różnego rodzaju obrabiarkach i wymagają pozycji półstojącej.
Warunki panujące w halach i warsztatach sprawiają, że hokery muszą być przygotowane do zadań specjalnych. Na rynku dostępne są specjalne hokery wykonane z pianki integralnej. Cechują się wysoką odpornością na substancje takie jak słabe kwasy, oleje i smary. W wybranych modelach podstawę tworzy się z materiałów takich jak poliamid i włókno szklane, gwarantujących jej trwałość.
Inne cechy szczególne:
- w trudnych warunkach pracy hoker powinien być trudnopalny i zapewniać ochronę przeciwprzepięciową,
- ze względów bezpieczeństwa modele przemysłowe muszą spełniać odpowiednie normy (różne w zależności od branży),
- przyjmuje się, że w skład materiałów konstrukcyjnych hokerów przemysłowych nie powinny wchodzić m.in. ołów, kadm, rtęć i chrom,
- najbezpieczniejsze są podstawy wyposażone w stopki.
Hokery przemysłowe i laboratoryjne pod względem konstrukcyjnym mają wiele wspólnego ze standardowymi hokerami barowymi. Z drugiej strony ich produkcja wiąże się ze szczególnymi wymogami, sprowadzającymi się przede wszystkim do użytych materiałów. To decyduje o ich wyjątkowości i sprawia, że komercyjne modele nie sprawdziłyby się na hali produkcyjnej czy w laboratorium.
W przypadku nietypowych zastosowań hokerów i krzeseł barowych warto zapoznać się z zasadami którymi powinniśmy się kierować podczas wyboru hokerów. Więcej od zasadach doboru hokerów i krzeseł barowych piszemy w naszym poradniku:
5 zasad doboru hokera barowego