Podstawy do stołów – stół od podstaw

20-09-2017

Już od miesiąca szukasz idealnego stołu do jadalni, ale żaden z modeli nie spełnia Twoich oczekiwań? Masz inną koncepcję niż rynkowi projektanci? Chcesz mebla wyjątkowego, którego nie ma nikt inny? Zrób to sam. Na rynku znajdziesz szeroki wybór podstaw do stołów. Wystarczy, że do wybranej podstawy dobierzesz blat i już możesz cieszyć się nietuzinkowym meblem.

Na jedną, dwie lub cztery nogi i do każdego blatu

Wybierając podstawę do stołu musisz wiedzieć, jaki kształt będzie miał blat. Standardowe są blaty okrągłe, podłużne (prostokąt, elipsa) i kwadratowe. Każdy stelaż jest przystosowany do określonego kształtu, więc przy zakupie należy zwracać na to uwagę. Podpory stołowe mają też ściśle określony maksymalny rozmiar blatu, który można na nich zamontować.

W zależności od przeznaczenia i zamysłu projektowego, podstawy do stołów mogą mieć kształt:

  • pojedynczej lub podwójnej kolumny,
  • nogi talerzowej (okrągła baza kolumny),
  • klasycznych nóżek,
  • nożycowy – podstawy składane.

Podwójna podstawa świetnie nadaje się do konstrukcji dużych stołów restauracyjnych lub do jadalni, a noga talerzowa będzie dobrze współgrać z okrągłym blatem. Możliwości kompozycyjnych jest naprawdę mnóstwo.

Podstawy do stołów – nowoczesne materiały

Podstawa do stołu musi być solidna i stabilna, dlatego często stosowanym materiałem w stelażach jest metal oraz stal. Do wyboru są m.in. podpory ze stali nierdzewnej inox, chromowane, żeliwne, aluminiowe, mosiężne, drewniane. Dostępność wielu rodzajów materiałów i technik wykończenia pozwala na swobodną personalizację stołu.

Blat stołu to również nie problem. Bez wysiłku zamontujesz blat laminowany, fornirowany czy szklany. Dzięki temu Twój stół będzie idealnie zharmonizowany formalnie i kolorystycznie z miejscem, w którym go postawisz.

Rozwiązanie polecane przez branżę HoReCa

O funkcjonalności i przydatności podstaw do stołów niech świadczy fakt, że jest to rozwiązanie bardzo często wybierane przez przedsiębiorców z branży hotelarskiej i gastronomicznej. Zastosowanie stelaży pozwala na zmontowanie stolików o różnych kształtach i rozmiarach blatów, przy zachowaniu jednorodności stylistycznej umeblowania. Efekt taki jest nie do osiągnięcia przy wykorzystaniu seryjnie produkowanych mebli.

Podstawy do stołów mają różną wysokość, która zależy od ich przeznaczenia, możemy je podzielić na:

  • kawiarniane – o wysokości ok. 60 cm,
  • restauracyjne (do jadalni) – o wysokości ok. 73 cm,
  • barowe – o wysokości ok. 110 cm.

Niektóre modele podstaw posiadają funkcję regulacji wysokości, przez co mogą służyć raz jako stół jadalniany, a raz jako stolik kawowy.

Złóż stół od podstaw(y)

W dzisiejszych czasach dominuje masowość i seryjna produkcja. Wiele osób chce przed tym uciec i poszukuje oryginalnych rozwiązań, również przy wyborze mebli i dekoracji wnętrz. A stół złożony z indywidualnie wybranej podstawy i blatu jest i unikatowy, i funkcjonalny. Samodzielnie dobierzesz kształty, kolory i materiały, by stworzyć mebel jedyny w swoim rodzaju.