Jakie wymiary uwzględnić przy doborze hokera barowego?

15-02-2017

 

krzesła barowe

O właściwym doborze stołka lub krzesła barowego decyduje nie tylko jego wysokość. To, czy dany hoker barowy będzie pasował do wnętrza, zależy od wielu innych wymiarów. Wśród nich jest wielkość siedziska, odległość pomiędzy poszczególnymi hokerami itp. Polecamy się zapoznać z tymi wytycznymi przed zakupem stołka barowego.

 

Punkt wyjścia – wysokość blatu i hokera

Wymiary, to jedna z zasad istotnych przy doborze hokerów (pisaliśmy na ten temat w osobnym artykule). Podstawowe wymiary takie jak wysokość hokera i blatu są ze sobą powiązane, dlatego planując wysokość barku, trzeba liczyć się z tym, że od niego będzie uzależniony dobór stołka barowego. Ze względu na wygodę użytkowników przyjmuje się, że siedzisko powinno się znajdować o 20-30 cm niżej niż blat. W związku z tym wyróżnia się trzy wysokości blatu i hokera:

 

  • wysoki blat (100-110 cm) – oznacza wysokość stołka na poziomie 80-85 cm. Warto dodać, że taka wysokość blatu pozwala z niego korzystać również na stojąco,
  • średni blat (90-100 cm) – tu odpowiednie będą stołki 70-75 centymetrowe,
  • niski blat (80-90 cm) – przyjmuje się, że jest to wymiar identyczny z wysokością szafek kuchennych, a tym samym z powierzchnią roboczą dla barmana. Tu konieczny jest stołek o wysokości 60 cm, maksymalnie 65 cm.

Dla porównania wysokość standardowego stołu to 75 cm, dla której przewidziane są stołki o wysokości 45 cm. Jeśli z baru lub wyspy kuchennej będą korzystać niskie osoby warto zdecydować się na niski blat lub hokery pozwalające na regulowanie wysokości. Będą one wygodnym kompromisem zwłaszcza w przypadku domowników lub gości, którzy znacznie różnią się wysokością.

 

Pozostałe wymiary hokerów barowych

Przy prawidłowym korzystaniu z baru lub wyspy kuchennej ważna jest też:

  • wielkość siedziska – idealne wymiary to 40 cm na 40 cm,
  • oparcie na stopy – powinno znajdować się 40 cm poniżej siedziska (zapewnia to wygodne podparcie dla stóp i zdrową postawę kręgosłupa),
  • odległość między poszczególnymi hokerami powinna zapewnić 60 cm przestrzeni dla jednej osoby. Uwzględniając dodatkowe 5 cm między poszczególnymi hokerami, w przypadku dwóch stołków powinniśmy przewidzieć blat o długości ok. 135 cm. Są to wymiary zakładające, że siedzący przy barze trzyma łokcie blisko siebie,
  • odległość między krawędzią blatu i siedziskiem – 25 cm (daje to swobodną przestrzeń dla nóg).

Na koniec warto wiedzieć, że od rodzaju blatu zależy też jego szerokość. W przypadku blatów jednostronnych (takie stosuje się w typowych barach, siedzi się przy nich tylko z jednej strony) zaleca się szerokość 50 cm, a w przypadku dwustronnych powinna to być szerokość 70 cm.

Przyjęte wymiary są poparte praktyką oraz prostymi wyliczeniami. Ich uwzględnienie gwarantuje wygodę użytkowania hokerów barowych (nie tylko podczas picia kawy, ale przede wszystkim przy przygotowywaniu posiłków) oraz łatwy dostęp do siedziska. Są to uniwersalne zalecenia, które sprawdzą się zarówno w prywatnym wnętrzu jak i w lokalach takich jak puby i restauracje.